Dyslexie café hulpmiddelen

Voor vele dyslectici is de volgorde niet zoals die van menig ander. Waar je als dyslect meestal straight to the point komt, heeft een lijndenker een duidelijke lijn en opbouw nodig om het te begrijpen. Waar ik al menig woord heb laten aanpassen door Word omdat de spelling niet goed was en mijn tweede zin al 3 keer overnieuw heb geschreven “omdat hij niet liep”, had een ander dit in een keer kunnen doen.

Samengevat, als dyslect heb je vaak extra tijd nodig om je duidelijk te maken, om orde te scheppen, te lezen, schrijven of andere dingen te doen. Gelukkig zijn hier hulpmiddelen voor.

Wat het wel lastig maakt is dat je vaak de dingen wel kunt zonder hulpmiddelen, maar je alleen zoveel extra tijd nodig hebt om het voor elkaar te boxen…boksen…euhm…voor elkaar te krijgen? Dan maar weer overnieuw lezen, dan nog maar een keer het woord opzoeken, dan maar extra tijd aan het invullen van het formulier zoals een ander het wil zien. Helaas zijn vele dyslectici daar dan weer wel een kei in:

  • Doorzetten
  • Zelf alles willen doen en kunnen
  • Een ander willen ontlasten/ niet tot last zijn

Opsommingen maken gaat vele van ons ook vaak goed af, het maakt dat het uit ons hoofd op papier kan zonder onnodige taal of vorm en een ander kan het ook nog eens begrijpen.

Of een ander het wel begrijpt waar je tegenaan loopt is een groot punt van weerstand bij het vragen om hulp. Het is niet zo eenduidig wat je nodig hebt, je moet toegeven dat iets niet (goed) lukt zoals een ander het wil zien en dan lijkt het ook nog niet zo makkelijk te vinden. Gelukkig staan hier en hier een paar overzichten. Daarna is het ook nog eens kiezen wat je dan gaat gebruiken. Het is met name belangrijk dat je uitgaat van wat voor jou het meeste verlichting van klachten geeft, waardoor jij de meeste energie en tijd door terug krijgt.

Voor mij helpt het om dingen van mij af te schrijven, een samenvatting of een blog te maken. Hierdoor krijg ik weer lucht in mijn hoofd en kunnen er weer andere dingen in. Dit zal ik dan ook iedere keer doen wanneer ik bij het dyslexiecafé Eindhoven ben geweest.

Het bied mij dat ik meer dingen durf te bespreken, aan te kijken en meer uit mijn dyslexie te halen. Om meer in mijn kracht te staan en zo meer te kunnen doen wat ik leuk en belangrijk vind.

Zie ik je de volgende keer? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Groetjes,

Annemarie

P.s. nu even een herinnering in mijn agenda zetten dat ik deze blog nalees en op de website zet.